Christen Hausken lagde i 1995 et jubileumshefte i forbindelse med Torvastad Idrettslag sitt 50 års jubileum. Sammen med Christen har vi fått lov til å publisere tekst og innhold fra dette heftet på vår nettside der vi ønsker å presentere litt av historien til Torvastad Idrettslag. Andre innlegg tar oss med til etableringen av Hålandsbanen.
Tekst som kommer frem i innlegg er i sin helhet hentet fra Torvastad Idrettslag 50 år som er skrevet av Christen Hausken
Friidrettsgruppa
I mellomkrigsåra var det stor interesse for friidrett i Torvastad og det ble utkjempet friidrettskamper mot Kopervik. 60 m ble avviklet(i svak nedoverbakke?) på veien i Munkaskar, og enkelte mener at en løper ved navn Rydland skal ha tangert verdensrekorden! Ved idrettslagets oppstart i 1945 ble Lars W. Hansken gruppens første oppmann, men på årsmøtet 9. november sammeår overtok Henrik Hausken. Det første friidrettsutvalget ble nedsatt i 1946 med Sigmund Stange som leder (oppmann). Med seg hadde han Bernhard Osnes og GerhardStoresund.
Dårligetreningsforhold
Friidretten hadde vanskelige treningsforhold etter oppstart.I 1945 ble det arrangert en konkurranse med gode resultater, og høsten 1947 ble det ny klubbkonkurranse. Denne tok Sigmund Stange, Oddvar Husby og Henrik Hausken seg av. Ellers var idrettslaget med på idrettskonkurransen 17. mai.
Måtterepresentere HIL
Arvid Husby var sammen med Henrik Hausken ansvarlig forfriidretten i 1949. Men langdistanseløperen Arvid Husby måtte representere HIL i konkurranser. TIL hadde p.g.a. arbeidet med idrettsplassen, så dårlig økonomi at man ikke kunne sende ham på friidrettsstevner. Arvid Husby ble kretsmesterpå 10 000 m for HIL sommeren 1949.
Kr.2.000,- til løpebane
På kommunebudsjettet for 1954 ble det ført opp kr. 2 000,-til opparbeidelse av løpebane. Thomas Stange - tidligere friidrettsinstruktør, men nå i politikerrolle - mente en 100 m løpebane ville skape ny interesse forfriidrett i bygda. Etter at friidretten hadde vært passiv i noen år, ble det på årsmøtet i 1954 oppnevnt et friidrettsutvalg med Oddvar og Arvid Husby som medlemmer. Først i 1971, var en 100 m løpebane langs fotballbanen ferdig.
Stafetterog klubbmesterskap
I 1960 ble Framtidsstafetten (terrengstafett i Haraldsvang)arrangert for første gang. TIL deltok med et lag i klassen for idrettslag og ble nummer to bak HIL. Etter en ny dvale, ble det igjen liv i friidretten i1967. Dette året ble det avviklet klubbmesterskap i terrengløp i Bjørgene. Jan Inge Våge vant yngste klasse (11-12år), mens Henrik Nordvik og Ola A. Vågedelte førsteplassen i klassen 13-14 år. Ellers ble følgende klassevinnere: Dag Storesund (15-16år), Truls Gautesen (17-18år) og Tore Storesund (19-20år). Iseniorklassen (4km) vant Thor Magne Widvey foran Christen Hausken og Jostein Hagen. I 1967 ble for øvrig Henrik Nordvik Karmøymester i terrengløp.
Seier i Haraldsvangstafetten
Allerede i 1966 stilte TIL lag i Haraldsvangstafetten som HIL arrangerte 1. mai. Nokså overraskende vant TIL klassen for lag utenom Friidrettsforbundet. I 1967 ble det ny seier i denne stafetten, og da hadde man bl.a. Vard, Skånevik, Ølen og Haugar bak seg. Følgende var med på TILs lag i1967: Birger Hausken, Tore Storesund, Vidar Mortveit, Olav Hagland, Ole Grønstad, Reidar Kristiansen, Christen Hausken og Asbjørn Espeset. I 1969 ble“fotballklassen” vunnet for tredje gang, og dermed havnet vandrepokalen hos TIL
Nybanen
Fredag 26. april 1985 kl. 9.00 fikk TILs æresmedlem, Olav K.Johanson æren av å ta det første spadestikket på nybanen.
- Dette er en stor dag både for idrettslaget og for meg, sa Olav som var dugnadssjef da den første Hålandsbanen ble bygget i tiden fra 1946 og utover. Knapt 40 år senere var byggekomiteens formann Arne Haldorsen dugnadssjef. Han hadde med seg et sterkt team med dyktige folk.
Finansiering
Idrettens kontaktutvalg i Karmøy la fram et nytt konsept for bygging og finansiering av idrettsanlegg i kommunen. Lagene skullebygge anleggene med kommunal og statlig støtte, resten skulle lagene finansiere med egne midler, lån og dugnad. På denne måten skulle det bygges tre privatebaner for samme sum som en kommunal ville koste. Konseptet skulle prøves påTorvastad, som ble lovet 1,5 mill, i kommunal støtte
Friidrettsaktiviteten sovnet stille hen etter at Asbjørn Hiksdal forlot bygda for å studere. TIL som stod uten aktiv friidrettsgruppe,ble derfor sterkt kritisert fra andre idrettslag fordi man ville bygge friidrettsanlegg med fast dekke. Idrettslag med egen friidrettsgruppe burde komme først. I løpet av 80-årene hadde imidlertid friidrettsinteressen økt, ogmange Torvastadbuer, unge og voksne, var aktive i andre klubber. Potensialet for egen gruppe var derfor til stede. Kritikken mot anlegget forstummet da TIL på årsmøte 18. november 1985 vedtok å opprette et friidrettsutvalg bestående av sju personer. På årsmøtet ble det også vedtatt å melde TIL inn i Rogaland friidrettskrets og Norges friidrettsforbund.
- Dette er den beste investeringen Karmøy kommune har gjort,sa den tidligere generalsekretæren i Norges Fotballforbund Nicken Johansen, da han lørdag 25. april 1987 åpnet “nyanlegget”, Torvastad Idrettssenter. Det skjeddenesten på dagen to år etter at det første spadestikket var tatt.
- Jeg er enig med Nicken i at vi har grunn til å være fornøyd, repliserte ordfører Hans Sund, som på vegne av kommunen tok imot anlegget, og leverte det videre til Torvastad IL ved Ame Haldorsen. Sist nevnte fikk mye ros for sin innsatsvilje og sitt gå-på-humør. På sammenkomsten i forbindelse med åpningen sa klubbens første æresmedlem Olav K. Johanson, at han i begynnelsen ikke hadde tatt denne bergenserens store planer helt alvorlig.
- Nå er jeg så stolt over det som har skjedd at jeg nesten ikke kan finne ord.
Det ble ellers understreket under åpningen at samarbeidet mellom kommunen og idrettslaget hadde vært meget godt i anleggsperioden. Arne Haldorsen ble valgt til Månedens idrettsnavn i Haugesund Avis (april -87) for sin innsats vedrørende Idrettssanlegget på Torvastad.
Nesten 6millioner kroner
Total kostnadsramme for Idrettssenteret ble nærmere 6 mill.kr. For dette hadde en fått fotballbane med internasjonale mål,friidrettsbane med 8 løpebaner og fast dekke, samt tidtaker- og funksjonærhusmed to garderober (75 kvm gr.fl. i 2 etg.). I tillegg var planene og arbeidet igang med en grusbane og en tennisbane.
TIL hadde fått 2,2 mill.kr. i tippemidler, mens kommunen hadde støttet anlegget med 1,7 mill.kr. TIL skaffet selv til veie ca. kr.500.000,-, mens medlemmenes fantastiske dugnadsinnsats ble verdsatt til over 1mill.kr. Friidrettsbanen var klar til bruk på åpningsdagen, mens fotballbanen først ble tatt i bruk om høsten.
Friidrettstrening
I september 1986 la firmaet Balsam-Norge fast dekke(spurtan) på den nye friidrettsbanen på Håland. Dermed kunne treningen starte opp for fullt. Oddvar Hausken og Leif J. Støle hadde ansvaret for treningen av junior og seniorgruppa. Ungdomsavdelingen var det Ame Kjell Askeland, Rita Myklebust og Asbjørg Hausken som tok seg av.
Første NM-deltaker
Hildegunn Hausken meldte overgang fra HIL til TIL i 1990. Hunble lagets første friidretttsutøver som deltok i NM for senior etter at hun klarte kvalifiseringskravet på 400m hekk. Til tross for at Hildegunn presterte årsbeste i forsøket, ble det dessverre ikke finaleplass. Hildegunn er i dag ansatt som regnskapsmedarbeider i Torvastad Idrettslag og fortsatt aktiv som trener i friidrettsavdelingen.
550 i denførste Minispretten
“Vi vil aldri glemme den følelsen vi hadde da 550 unger “fosset” ut på nyanlegget og løp “æresrunden” før de kom til mål og fikk sinevelfortjente medaljer.”
Dette skriver hovedstyrets sekretær, Øivind Josefsen i årsrapporten dette året. Denne massemønstringen for barn opptil 12 år utgjorde den sportslige innvielsen av Torvastad Idrettssenter på åpningsdagen. Det 550m lange miniløpet uten tidtaking fikk en imponerende start, og Minisprettenskulle etter hvert bli et av klubbens flaggskip i PR- og arrangements sammenheng.
Det 8,4 km lange mosjonsløpet “Torvastadspretten” samlet 285løpere i 1987
Ny imponerende deltakerrekord, strålende sol og kald vind var rammen rundt Minispretten ved 5års-jubileet i 1991. At 1306 barn mellom 2 og 13 år strålende kan si “Jeg vant!” er noe av hemmeligheten bak Minisprettens enorme suksess.
OddvarHausken
I en alder av 50 år sikret Oddvar Hausken seg sin første internasjonale tittel 4. juli -92. Milslukeren fra Hauskevågen gikk til topps i sin klasse på maraton distansen under EM for veteraner i Søgne.
- Dette er så utvilsomt den seieren jeg setter høyest i min løpskarriere, fastslo Oddvar etter at gullet var sikret. Tiden ble 2.30.59, og dette var ny norskrekord for årsklassen. På grunn av sterk varme og kupert løypetrase, ble det et svært hardt løp. Oddvar lå på 3. plass ved passering 18 km, men kom sterkt motslutten og sikret seieren på de siste kilometerne inn mot mål.